5 dingen die je niet wist over leer

Je hebt het fineer van een cowboy gezien, de bouw van een timmerman, en nu zie je de verborgen schoonheid van leer. Het is opmerkelijk hoeveel we weten over dit materiaal. Laten we van die kennis profiteren en vijf dingen ontdekken die je waarschijnlijk niet wist over schrijfmap a5 leer. Een ander interessant feit over leer is dat het niet van bomen komt. Ja, dat leest je goed. Het looiproces produceert geen product dat van bomen komt. Het komt eerder van de huiden van koeien of geiten, die tot dezelfde familie behoren als varkens, schapen en herten.

Het is niet meer alleen voor schoenen

Leer vindt zijn oorsprong in het proces van het looien van dierenhuiden. Het eerste leer dat door mensen werd gebruikt was de huid van de geit, die zeer gewild was vanwege zijn zachtheid. Leren schoenzolen en geklede schoenen zijn de meest voorkomende manier waarop mensen tegenwoordig leer gebruiken. Het is echter niet alleen voor schoenen. Leer is duurzaam, flexibel en waterbestendig. Het wordt gebruikt voor tassen, computer koffers, meubels en auto-onderdelen. Het wordt zelfs gebruikt voor sommige pasjes portemonnee heren.

De productie ervan is oud en complex

Het proces om leer te produceren is complex en kost tijd, daarom is de leerindustrie oud. De twee belangrijkste componenten van leer zijn het eiwit collageen, dat voorkomt in dierlijke huiden, en lignine, dat voorkomt in hout. Het proces begint wanneer de dierenhuid wordt bewerkt om de huid te verwijderen. Vervolgens wordt de huid behandeld met enzymen, die de eiwitten afbreken zodat ze gemakkelijker te verwerken en te verwijderen zijn. Nadat de eiwitten zijn verwijderd, wordt de huid behandeld met een chemische oplossing of enzymen, waardoor de lignine wordt afgebroken. De lignine maakt hout hard en leer zacht.

Soorten leer en waarom ze op verschillende manieren beter zijn

Koeienleer: dit is de meest natuurlijke vorm van leer, en het is de zachtste van alle soorten leer. Het wordt geoogst van de huid van een volwassen koe. De nerf van dit leer is onregelmatig, waardoor het zacht, ademend en koel is om te dragen. Het heeft een zwakke zoete geur en is verkrijgbaar in bruin, bruin en zwart. Schapenleer: dit is een kunstleer en wordt gemaakt door het looien van schapenhuiden. Het is zacht en warm, maar heeft geen natuurlijke geur. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Buffelleer: dit is een leer gemaakt van de huiden van de Amerikaanse buffel. 

Conclusie

Leer is een van de meest gebruikte materialen ter wereld. Van kleding tot meubels en tassen, leer is in zowat alles terug te vinden. Het enige nadeel van leer is hoe snel het slijt bij dagelijks gebruik. Of je nu een paar sneakers hebt of een tas die dagelijks over verschillende oppervlakken wordt gesleept, aan het eind van de maand ziet het er net zo uit als na je eerste schooldag: vervaagd en vuil. In dit artikel leggen we uit wat leer is en hoe je het kunt verzorgen zodat het langer meegaat.