De dag beter ordenen met een bullet journal

Pittig Bakkie

Een bullet journal is een handig middel om meerdere soorten informatie op dezelfde plek te bewaren. Dit is erg handig wanneer je de dag beter wilt gaan ordenen en overzichtelijker wilt maken. Dit voorwerp dient als een agenda, dagboek en to do lijst. Door deze taken te combineren zorg je ervoor dat je iedere dag voorbereid bent op de verschillende taken die moeten uitgevoerd worden en de gedachtes die bij je opkomen. Dit boek is erg handig en zorgt ervoor dat je beter bent voorbereid op het heden en de toekomst. Ook is er met het boek ruimte voor reflectie zodat je van het verleden kan leren. 

Een bullet journal opstarten

Om te beginnen met de journal is het belangrijk dat je ten eerste het benodigde opschrijfboekje hebt. Dit kan een boekje zijn dat speciaal gemaakt is voor een bullet journal, maar je kunt ook een leeg schrift gebruiken. Het is belangrijk dat het boekje fijn is om te gebruiken zodat je het ook daadwerkelijk gaat gebruiken en niet zomaar ergens laat liggen. Het boekje moet een fijn formaat zijn om mee te nemen. Zo kun je het ook buitenshuis gaan gebruiken. 

Om te beginnen in de bullet journal moeten de eerste pagina’s leeg gehouden worden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een inhoudsopgave die je later kunt invullen. Dit kun je bijwerken wanneer het boekje steeds meer groeit. Vervolgens kun je een lijst maken met keys. De keys horen voor de bullets te staan zodat je in combinatie met de inhoudsopgave weet welke informatie waar staat. Dit houdt het boekje overzichtelijker. De bullets zijn korte omschrijvingen van de agendapunten. Het gaat hierbij om de taken, activiteiten en notities die je in het boekje zet. Vervolgens worden die gemarkeerd met een key. 

Een trechterprincipe

Vervolgens kun je werken aan de inhoud van het boekje. Bij een bullet journal wordt er met het trechterprincipe gewerkt. Dit betekent dat er breed wordt beginnen en steeds nauwer wordt gewerkt. Zo komt er na de index en de keys het jaaroverzicht. Na het jaaroverzicht komt het maandoverzicht en weekoverzicht. Eventueel als je nog preciezer te werk wilt gaan kun je ook een dagoverzicht toevoegen. Het overzicht kun je zo persoonlijk mogelijk maken zodat je weet dat het boekje speciaal op jou is afgestemd. Zorg ervoor dat de bij de overzichten genoeg pagina’s overgelaten worden zodat er ruimte is voor doelen en lijstjes. Deze kun je later ook weer aanvullen. Om dit wat overzichtelijker te maken, kun je hier met verschillende kleuren werken voor dingen die met elkaar te maken hebben. 

Bij de maandplanning van de bullet journal begin je met de planning die je iedere maand zal gaan doen. Het beste is om slechts een maand vooruit te denken. Aan de volgende maanden hoef je nog niet te denken. Houd bij de maandplanning rekening mee met wat je in de jaarplanning hebt neergezet. Ten slotte kun je bij de weekplanning van de bullet journal preciezer neerzetten wat je iedere dag wilt gaan doen.