De typische Nederlandse agv

AGV 3

“Vandaag schaft de pot een lekkere agv”. De kans is groot dat je dit wel eens hebt gehoord van je vader of moeder wanneer je vraagt wat het avondeten wordt. In de volksmond betekent agv letterlijk aardappelen, groente en vlees. Een typische Hollandse maaltijd dus! Natuurlijk zijn er vele verschillende toepassingen van een agv. Zo kun je verschillende vormen van aardappelen eten. Denk bijvoorbeeld aan lekkere gekookte aardappelen, gebakken aardappelen of krieltjes. Daarnaast ben je natuurlijk ook helemaal vrij in de keuze voor het soort groente dat je bij je agv wilt eten. Vervolgens maak je het af met een lekker stukje vlees. We duiken verder in de geschiedenis van het agv’tje en een lekker agv recept.

De geschiedenis van het agv’tje

Een agv is dus een maaltijd combinatie van aardappelen, groente en vlees. Het is een echte Hollandse maaltijd die al sinds vele decennia wordt gegeten. Zo blijkt dat we in Nederland al ruim 120 jaar een agv zien als een gemiddelde Nederlandse maaltijd. De agv werd vooral bekend in de twintigste eeuw toen er nog slechts weinig internationale producten in Nederland waren. Destijds hadden Nederlanders namelijk nog nooit van sushi, pasta of kip kerrie gehoord. In die tijd waren er dan ook vele minder producten beschikbaar als tegenwoordig. een combinatie van aardappelen, groente en vlees werd dan ook al snel gezien als een gezonde en vullende maaltijd.

Een lekker agv recept

Voor een agv heb je dus maar drie hoofdingrediënten nodig. We geven je een lekker recept mee om uit te proberen. Om het wat op te frissen kies je in plaats van een gekookte aardappel voor lekkere gebakken aardappelen. Deze kun je helemaal zelf kruiden of gekruid in de winkel kopen. Qua groenten kun je kiezen voor een lekkere bloemkool. In plaats van deze te koken kun je deze in kleine partjes snijden en deze met wat olijfolie roosteren in de oven. Tenslotte kies je voor een lekker mals stukje vlees zoals een heerlijke ossenhaas. Zo heb je binnen mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel staan!