Een vaststellingsovereenkomst voorbeeld

Als je graag weg wilt bij je huidige baan en je werkgever wilt dit ook moet je natuurlijk je contract ontbinden. Dit kan niet zomaar en hier heb je een vaststellingsovereenkomst voor nodig die ervoor zorgt dat jij deze kan ontbinden. Je werkgever kan deze opstellen en hiervoor kan hij een vaststellingsovereenkomst voorbeeld voor gebruiken. Met dit vaststellingsovereenkomst voorbeeld kan hij eenvoudig zien wat er in moet komen te staan. Zo zijn dit meerdere dingen en moet hier goed naar gekeken worden. Als werknemer kan je ook kijken naar dit voorbeeld en kan je op deze manier ervoor zorgen dat je weet wat er in staat. Ook kan je online hier veel informatie over vinden en kan je dit voorbeeld opzoeken. De inhoud van een vaststellingsovereenkomst is bijna altijd hetzelfde. Zo gaat het over het ontbinden van je contract, maar gaat het ook over dingen zoals een vergoeding. Ook moet er in staan dat jij je vakantiedagen uitbetaald krijgt. Doordat je uit elkaar gaat met wederzijdse goedvinding is het fijn dat je baas je een goede verwijzing kan geven. Zo kan hij in het document zetten dat je altijd op tijd bent gekomen en dat jij je werk altijd goed gedaan hebt. Dit is vooral belangrijk als je op zoek, wilt gaan naar een nieuwe baan in de toekomst.

Via vso-beoordelingen.nl laten beoordelen

Als je ontslagen wordt of je wilt weg bij je baan heb je vaak een vaststellingsovereenkomst nodig om je contract te ontbinden. Deze wordt opgesteld door je werkgever en vaak kunnen hier natuurlijk verkeerde dingen in staan. Als je dit niet goed doorleest of niet begrijpt en dit alsnog tekent kan dit grote gevolgen hebben voor jou in de toekomst. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je geen WW-uitkering kan aanvragen. Het is van belang dat je iemand met ervaring hier na laat kijken. Zo kan iemand van vso-beoordelingen.nl jou hier goed bij helpen, zo hebben ze ook al meer dan 20 jaar ervaring met dit. Hier kijken ze alles regelingen naar en checken ze op foutieve dingen. Daarnaast kunnen ze jouw advies geven of je het moet ondertekenen of juist niet.

Wil je niet weg bij je werk?

Wil jij niet weg bij je huidige baan, teken het document dan niet. Als je het tekent, ben je officieel uit dienst gezet en moet je zoeken naar ander werk. Als je niet tekent, blijf je ook gewoon in dienst en moet je werkgever andere stappen nemen om jou te ontslaan. Zo kan de werkgever toestemming vragen aan het UWV of kan de werkgever naar de kantonrechter gaan. Om jezelf te beschermen kan je een arbeidsrecht advocaat inhuren die je helpt met je probleem. Zo kan je samen kijken naar een goede verdediging en kan je goed geholpen worden.