Het gebruik van gevulde draad

gevulde lasdraad

Je ziet het steeds vaker tijdens het lasproces, het gebruik van Gevulde lasdraad tijdens het lassen. Niet voor niets wordt dit gedaan, met een gevulde draad valt er meer productiviteit te behalen dan met een massieve draad. Lassen met draad die gevuld is geeft enkele voordelen, je bereikt een hogere stroomdichtheid omdat de mantel als enige stroom geleidt. De neersmeltsnelheid wordt hierdoor verhoogd, hierdoor kunnen de productiekosten dalen wat natuurlijk voordelig is voor het bedrijf. Tegenwoordig worden de draden ook steeds geavanceerder en beter voor gebruik.

gevulde lasdraad

Gevoeligheid

Wordt het materiaal sterker wat je moet lassen, dan is de kans op koud scheurgevoeligheid hoger, dit is ook zo bij plaatmaterialen die dikker zijn. Indien er een combinatie is van van een koud gevoelige structuur, hoge spanningen en voldoende vocht kunnen koudscheuren ontstaan. De waterstof kan afkomstig zijn van diverse bronnen, er is veel aan gewerkt om de waterstof bij gevulde lasdraden te beperken. Door betere grondstoffen te gebruiken, is de kans aanwezig dat de draad kwalitatief beter zal worden. In de meeste gevallen worden zeer zuivere metalen gebruikt, die een lage eenheid van spoorelementen bevatten. Spoorelementen hebben namelijk een negatieve invloed op op de taaiheid van het materiaal.

Steeds vaker te gebruiken

Door de vele ontwikkelingen die gaande zijn, worden de toepassingen van een gevulde lasdraad steeds vaker te gebruiken. De toename wordt ook gemerkt in de verkoop van de draden, ook na warmtebehandeling is het mogelijk om een gevulde draad toe te passen. Naast het gebruik van rutiel lasdraden worden er ook steeds vaker draden gebruikt die gevuld zijn met metaalpoeder. De vulling bestaat in zijn geheel uit poeder met stoffen die roesten van de las tegen moeten gaan. Voordeel van deze draden is dat er nauwelijks een slak aanwezig is na het lassen. Perfect om te gebruiken bij openboog gebied.