Merknaam vastleggen – Waarom en Hoe?

Een merknaam vastleggen klinkt als een bureaucratische taak die veel tijd en moeite vergt. Maar waarom zou je dit eigenlijk willen? Het is belangrijk om je merk te beschermen en te voorkomen dat een ander ermee aan de haal gaat. In deze blog leggen we uit waarom het vastleggen van een merknaam relevant is en hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is een merknaam?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een merknaam is en waarom het zo waardevol kan zijn. Een merknaam is de naam van jouw product of dienst. Het is de naam waarmee klanten jouw bedrijf herkennen en onthouden. Het vastleggen van een merknaam is belangrijk om te voorkomen dat andere bedrijven dezelfde naam gaan gebruiken. Dit kan leiden tot verwarring bij klanten en kan jouw merkwaarde aantasten. Daarom is het van belang om de merknaam vast te leggen bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Zo krijg je het exclusieve recht op het gebruik van de naam binnen jouw branche.

Classificatie

Het vastleggen van een merknaam gebeurt op basis van de classificatie waarin jouw product of dienst valt. Het BOIP geeft een overzicht van alle beschikbare klassen. Het is verstandig om goed na te denken in welke klasse je jouw merk wilt vastleggen. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, dan wil je het merk vastleggen in klasse 35 (reclame en marketing), maar als je een kledingmerk hebt dan moet je het merk vastleggen in klasse 25 (kleding). Dus voordat jij jouw merk gaat vastleggen is het noodzakelijk dat je bepaalt in welke klasse je wilt staan.

Bescherming

Het vastleggen van een merknaam zorgt voor bescherming van jouw merk. Het geeft je niet alleen het exclusieve recht op het gebruik van de naam, maar ook het recht om op te treden tegen anderen die de naam onrechtmatig gebruiken. Als iemand anders zonder toestemming jouw merknaam gebruikt, dan kan je actie ondernemen via het BOIP of de rechter. Het vastleggen van een merknaam is dus niet alleen preventief, maar de bescherming van jouw merknaam biedt ook juridisch voordeel.

Tot slot is het voldoende om één keer de merknaam vast te leggen. Eenmaal vastgelegd is jouw merknaam beschermd binnen de aangegeven klasse voor een periode van 10 jaar. Na deze 10 jaar kan je het merk opnieuw registreren om de bescherming te verlengen. Het is verstandig om de registratie van je merknaam goed bij te houden en te zorgen dat deze altijd up-to-date is, zodat de bescherming van je merknaam intact blijft.

Het vastleggen van een merknaam is dus meer dan alleen het vervullen van een bureaucratische taak. Het biedt bescherming van jouw merk en voorkomt dat anderen ermee aan de haal gaan. Het is van belang om goed na te denken in welke klasse je jouw merknaam wilt vastleggen en het up-to-date te houden. Het leggen van het merk bij het BOIP is een relatief eenvoudige taak die op de lange termijn veel voordelen kan opleveren en zorgt dat jouw merk goed beschermd is. Dus begin vandaag nog met het vastleggen van jouw merknaam en ben ervan verzekerd dat jouw merk beschermd is. Voor meer informatie kun je terecht op https://deponeerjemerk.nl/.