Wat is het verschil tussen 3PL en 4PL?

3PL en 4PL zijn beide een soort transportsysteem waar wat kleine verschillen aan zitten. Voor veel mensen is het vooralsnog niet helemaal duidelijk wat de verschillen hiervan zijn. Hier zal er verder worden uitgelegd wat het nou is. Laten we beginnen met het ‘PL’ gedeelte. PL staat voor Party Logistics. Dit verwijst naar de mate en uitbesteding van de logistiek. Je hebt 1PL tot en met 5PL. Aan het getal kun je dus zien hoe hoog het niveau is. Hoe hoger het getal, hoe hoger het niveau van de uitbesteding. Waarom is er dan zoveel onduidelijkheid over 3PL en 4PL?

Wat betekent een 3PL bedrijf?

3PL staat voor Third Party Logistics. Een 3PL transportbedrijf is een vaste, fysieke locatie en houdt zich bezig met het ervoor zorgen dat jouw producten over de hele wereld worden verzonden. De taken worden uitbesteed aan partners. Er kunnen ook andere werkzaamheden worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn: douaneafhandeling en warehousing. Verder zorgt een 3PL bedrijf ervoor dat alle problemen worden opgelost. Als ondernemer heb je dan geen noodzaak meer om om te kijken naar alles wat betreft een groothandel, webshop of fabrikant. 

Wat betekent een 4PL bedrijf?

4PL staat dan uiteraard voor Fourth Part Logistics. Zo een soort bedrijf is in staat jou te helpen zoeken naar een bedrijf dat producten voor jou kan transporteren. Het is van belang dat de beste oplossing voor de klant wordt gezocht. De logistieke dienstverlening van Yellowstar heeft ook 4PL. De gehele keten kan hierdoor beheerd worden van begin tot eind. 4PL werkt voor fabrikanten, groothandelsbedrijven, webshops en logistieke bedrijven. 

Welke is dan beter?

Een 3PL is dus een bedrijf dat zich bevindt op een vaste en fysieke locatie. Alle transportmiddelen kunnen naar een vaste plek om de producten te kunnen ophalen of afleveren. Bij 4PL kan dit dus niet. Hoewel dit wel een voordeel heeft, je bent namelijk niet gebonden aan één plek. Je kunt producten wereldwijd produceren. 4PL is dus beter als je je handel over de hele wereld wilt uitbreiden, en 3PL als je meer controle erover wilt hebben. Wil je hier meer over weten? Bekijk het op de website van Yellowstar.