cobot lassen

Wil jij meer weten over frezen groot of lassen? Dan ben je in deze blog aan het juiste adres, want we gaan het er uitgebreid over hebben. In de basis werkt lassen als volt: het plaatmateriaal wordt bij het lassen op de verbindingsplaats verwarmd tot het een deegachtige of vloeibare structuur krijgt. De opwarming van de grondstof wordt meestal door een elektrische vlamboog veroorzaakt. Tijdens dit proces wordt er nieuw materiaal toegevoegd, wat ook wel lasdraad genoemd wordt. Lassen zorgt ervoor dat er een sterke verbinding ontstaat tussen de delen met behulp van het aanvullende materiaal. Constructies en platen lassen is een specialistisch beroep.

Het lasproces

Er zijn verschillende lasprocessen die je kunt inzetten. Gecertificeerd lassen kan vandaag de dag op tientallen manieren. Elke manier van lassen heeft andere kenmerken, wat wordt bepaald door het oppervlak waarop gelast moet worden. Er zijn lasprocessen voor dik of dun plaatwerk, diverse materialen, voor binnen, buiten of voor onder water. De verschillende lasprocessen zijn te categoriseren in zes groepen, namelijk: elektrisch weerstand lassen, druk lassen, autogeen lassen, booglassen, bundellassen en andere lasprocessen. Welke methode van lassen je het beste kunt toepassen, hangt af van de omstandigheden waaronder je last en welk materiaal je moet bewerken.

Referentielijnen en aanwijspunten

Wanneer een las moet worden aangeduid, begin je met een pijlpunt. De aanwijspunt kan onder elke hoek geplaatst worden, op 180 graden na. Als de zijde van een lasverbinding van te voren is bewerkt, dan moet de pijl in richting van het te bewerken vlak geplaatst worden. Het laatste deel van de aanwijspunt ligt op horizintale richting. Hierop kun je extra symbolen aangeven. De aanwijspunt moet het oppervlak van de delen raken die met elkaar verbonden moeten worden. Er zijn veel factoren die een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het laswerk. Las daarom niet meer dan nodig is. Er zijn diverse methodes om te lassen.