De taken van een administratief medewerker

De meeste mensen die in een kantoor werken verrichten wel enkele van de taken van een administratief medewerker. Logisch, want de functie van administratief medewerker is behoorlijk breed en kent een aantal specialisaties. De algemene taken van een administratief medewerker zijn het behandelen van de post, telefoontjes aannemen, agendabeheer, archieven bijhouden en formulieren bijhouden. In zekere zin ben je dus een manusje van alles, maar jou werk is wel van groot belang voor het functioneren van het bedrijf. Sommige werkgevers willen dat je je strikt houdt aan de bovengenoemde taken. Anderen vragen een meer flexibele houding en laten je aanvullende andere werkzaamheden uitvoeren.

Onderscheid in de taken van een administratief medewerker

De taken van een administratief medewerker kunnen verschillen naarmate je bent gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Er zijn administratief medewerkers die extra taken doen op het gebied van de financiële administratie. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat alle financiële systemen up-to-date zijn, ofwel dat alle cijfers zijn bijgewerkt. Commercieel administratief medewerkers zijn ondersteunend aan de verkoopafdeling. Dat betekent dat je zorgt voor organisatorische ondersteuning, dat je telefoontjes aanneemt en e-mails afhandelt. Een secretaresse is ook een administratief medewerker, maar met een uitgebreider takenpakket. Naast de gewone taken van een administratief medewerker kan een secretaresse ook notuleren en zelfstandig brieven en documenten opstellen.

Samenwerken is essentieel voor een administratief medewerker

De taken van een administratief medewerker komen meestal voort uit samenwerking met anderen in het kantoor, want je bent vooral ondersteunend. In de meeste kantoren werk je samen met managers van de afdeling personeelszaken, met boekhoudkundig medewerkers, met medewerkers van de crediteurenadministratie of met de medewerkers van de commerciële binnendienst. Het hangt een beetje van je eigen rol en van het soort bedrijf af met welke van deze collega’s je veel contact hebt.