Wat is bitcoin en waarom zou je het gebruiken?

Bestebank.org

Je hoort ongetwijfeld vaak de term bitcoin. Je hoort verhalen over mensen die er rijk mee zijn geworden, en in grote lijnen weet je dat bitcoin een soort digitaal geld is. Maar wat is het nu precies? En waarom hoor je zoveel mensen erover? Lees bij Bestebank.org wat bitcoin inhoudt en ontdek of jij je er mee bezig zou moeten houden.

Ontstaan van bitcoin

Bestebank.org

Bitcoin is een cryptovaluta. Het is een globaal betaalmiddel maar onderscheid zich van ‘normaal’ geld. Bitcoin is namelijk een digitale eenheid. Het is de eerste gedecentraliseerde munt die werkt zonder bank of centrale beheerder. Bitcoins werken peer-to-peer, ofwel er zit geen bedrijf, overheid, instantie of globaal gecontroleerd systeem achter. Bitcoin is daarom populair bij mensen die hun geld liever niet op de bank zetten. 

Bitcoin is in feite dus digitaal geld. Nu denk je natuurlijk: maar mijn geld op de bank is toch ook digitaal? Ik maak het over via het internet en heb het niet zelf in mijn handen of in een kluis. Dat klopt, maar het geld op je bank is ergens geëvenaard in biljetten of munten. Het geld is ergens in gelijke waarde aanwezig. Bovendien heb je altijd een bank nodig om erbij te komen en ermee te handelen. Bij bitcoin is dat niet het geval.

Bestebank.org

De peer-to-peer werking van bitcoin en het ontbreken van centrale administratie maakt het onmogelijk voor een overheid om monetaire inflatie te reguleren: in tegenstelling tot bij papieren valuta is de groei van de geldhoeveelheid voorspelbaar en gelimiteerd. Bitcoin geniet daarom veel de voorkeur.