4Op het kruispunt van ondernemen zul je altijd merken anderen nodig te hebben. Degene die in mijn organisatie werkelijk onmisbaar is gebleken is de assistent die ik al jaren aan mijn zijde heb. Zij is van alles op de hoogte – en ik kan je vertellen dat haar ervaring en kennis binnen de organisatie zeer ver reiken. Daarom sta ik dit jaar ook bewust stil bij Secretaressedag.

Statusverhogende dag in het leven geroepen

5Er zijn genoeg haantjes binnen de organisatie die om mijn goedkeuring smeken – maar die totaal geen overzicht hebben van alle processen die er werkelijk gaande zijn. Mijn assistent weet alle afzonderlijke zaken goed in ogenschouw te houden en heeft werkelijk een vogelperspectief over de gehele zaak en alles wat er speelt. Ergens snap ik niet dat ik dit überhaupt nog moet vermelden, want het lijkt me niet meer dan logisch dat degene die écht onmisbaar is, de secretaresse is. Als geen ander biedt hij of zij precies het soort ondersteuning dat in elke situatie weer gewenst is. Toch blijkt het een nog ondergewaardeerd beroep. Het verbaast mij niet dat dit is gebeurd, want heel vroeger is het ontstaan als een echt statusberoep, een waar mannen de boventoon voerden. Zodra vrouwen meer en meer in deze beroepsgroep terechtkwamen, zag je dat de status ervan omlaag ging, zoals in veel meer beroepen het geval was – van leraar tot verpleger. Het is ernstig te bedenken dat mannen hierin een leidende rol hebben gehad, die het denigrerende stempel er zelf op gezet hebben. 6Daarom zet ik niet alleen mijn assistent in het zonnetje deze aankomende Secretaressedag, maar doe ik het ook om uiting te geven aan een collectief gedragen onderwaardering. Het wordt tijd dat wij ondernemers en bazen ons gaan uitspreken voor de mensen in onze organisatie die onmisbaar zijn gebleken!